İngiltere Vize Başvuru Süreci

İngiltere herkesin çeşitli sebeplerle ziyaret etmeyi hayal ettiği bir ülke. Bunun büyük bir kısmını tabii ki turistler oluşturuyor. Ayrıca bizde olduğu gibi çeşitli vasıtalarla yakınlarını İngiltere'ye gezmek üzere davet edenler oluyor. Eğer herhangi bir Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlığınız yoksa İngiltere'ye gelmek için vize almanız gerekiyor. Bizim için İngiltere ama gerçekte Birleşik Krallık(United Kingdom) her ne kadar Avrupa Birliği üyesi bir ülke olsa da farklı vize uygulamalarına sahip. Normalde Avrupa ülkelerini ziyaret etmek için Schengen vizesi gerekliyken, yani Schengen vizesi ile tüm Avrupa ülkelerini gezmek mümkünken bunu bir istisnası İngiltere'dir. Eğer herhangi bir Avrupa ülkesinden Schengen vizesi almışsanız bu vize ile diğer Avrupa ülkelerini ziyaret edebiliyorken, İngiltere'yi ziyaret edemezsiniz. İngiltere için ayrı vize almanız gerekmekte.

Başvuru Süreci

Bir de yeşil pasaport sahipleri bu pasaportun ayrıcalığı ile çoğu Avrupa ülkesini turist olarak (6 aya kadar) ziyaret edebiliyorken bu yeşil pasaport ne yazık ki İngiltere içinde geçerli bir giriş kapısı değil. Genelde İngiltere'ye vize almak zordur denir, doğrudur. Vize almak stresli bir süreç. Kime vize verecekler kime vermeyecekler pek belli olmaz. Vizenize ret gelirse her ne kadar itiraz etme hakkınız olsa da, vizeme niye ret verdiniz diye hesap sorma şansınız yok. Bu nedenle ilk önemli kural evraklarınız tam olacak. İngiltere turist vizesi almak için sırasıyla yapmanız gerekenler şunlardır; Eğer gideceğiniz yerde sizi karşılayacak ve kalacak yerinizi ayarlayacak bir tanıdığınız varsa ilk ihtiyacınız olan bir davetiyedir. Böyle bir imkanınız yoksa İngiltere'de kalacak yerinizi belgeleyecek dokümanlara ihtiyaç duyacaksınız. (otel rezervasyonu, tur rezervasyonu, vs.). Bundan sonra maddi durumunuza ilişkin belgeleri hazırlamanız gerekmekte. İngiltere turist vizesi başvurusunu online olarak yapacaksınız. Daha sonra, vize başvurusu yapmadan önce İngiltere hükümetine ait resmi siteye tıklıyorsunuz. Site İngilizce olduğu için, İngilizcesi iyi olmayan arkadaşlar biraz zorlanabilir. Bu yüzden de onların yanında İngilizce ’si iyi olan biri ile bu işlemleri yapması tavsiye edilir.
https://www.visa4uk.fco.gov.uk/

Yukarıdaki linke tıklayarak siteye girdikten sonra, eğer bu sitede daha önceden bir hesabınız yoksa kendinize bir hesap açıyorsunuz. Her zaman kullandığınız ve şifresini bildiğiniz e-mail hesabınızı kullanmayı unutmayın. Çünkü bazı adımları size gelen bilgilendirme maillerinden takip edebileceksiniz. Sisteme girip üye olduktan sonra, giriş yapıyorsunuz. Siteye girdikten sonra, Appyl for myself seçeneğini seçiyorsunuz. Şimdi burada size bir takım sorular soruyorlar. Tüm sorulan sorulara doğru yanıtlar verin. Kesinlikle bilgilerinizi çarpıtmayın. Çünkü eğer herhangi bir bilginizin yanlış olduğu anlaşılırsa, bu vize başvurunuzun iptal olmasına neden olabilir. Bu yüzden vize işlemleriniz sırasında 0 dürüstlük politikasından kesinlikle vazgeçmeyin. Soruları onayladıktan sonra sizden randevu almanızı isteyeceklerdir. Vize başvuru paranızı yatırdıktan sonra 90 gün içinde bir vize merkezine başvuru yaparak belgelerinizi teslim etmenizi istendiği için, teslim etmeniz gereken tüm belgeleri toparlayabileceğiniz bir tarihten sonraya randevu tarihinizi alın. Diğer adımda ise vize başvuru ücretini ödemeniz isteniyor. Ne yazık ki vize başvuru ücretlerini yalnızca internet üzerinden yatırabiliyorsunuz.

Başvuru yaptığınız merkeze elden teslim yapamıyorsunuz. Bu yüzden bir visa ya da master kart ile sizden istenen ücreti yatırın. Para yatırma işlemi sırasında bazen sistem hataları nadir de olsa olabiliyor. Hemen korkmayın. Mailinize paranız yatırılmadı gibi bir e-mail almadıysanız ve sistemde hala parayı ödemediğiniz gözüküyorsa (tabi bunun için en az 30dk bekleyin) para yatırma işlemini tekrar deneyebilirsiniz. Paranızı yatırdıktan sonra doldurduğunuz belgenin çıktısını almanız istenecek. Bu çıktıyı alın ve vize başvurusunu yaparken yetkililere teslim etmeyi unutmayın. Vize formunu doldurup randevu aldıktan sonra randevu gününde vize başvurunuzu yapıp sıra geldi vize başvurunuzu sonuçlandırmaya. Vize başvurunuz 3 hafta içeresinde sonuçlanacaktır. Tüm işlemlerden sonra umarım vizeniz olumlu sonuçlanır.İyi Şanslar !.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DECEMBER 2015 CALENDAR

MAP OF WESTEROS

MAP OF FLORIDA